Banca Celule Stem: Recoltarea de celule stem nu este dureroasa

Life Solutions: Specialistul german în procesarea și stocarea celulelor stem.

Multi parinti care doresc sa-si stocheze celulele stem din cordonul ombilical al copilului lor cu Life Solutions, cea mai mare banca de celule stem din Romania, doresc sa stie daca unitatile vor fi inca viabile pana cand copilul lor va creste.

Timpul maxim de stocare a celulelor stem din cordonul ombilical este o tinta in miscare. De fapt, majoritatea celulelor stem din sange si din cordonul ombilical nu vin cu o “data de expirare”, deoarece este foarte greu de estimat.

Pentru procesul de recoltare de celule stem din cordonul ombilical si stocarea intr-o banca de celule stem nu a existat mai mult decat 25 de ani, nu exista date stiintifice disponibile pentru a dovedi ca celulele stem din sangele ombilical pot fi stocate mai mult decat atat.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta au raportat ca celulele conservate criogenic nu au o data de expirare, iar sangele din cordonul ombilical inghetat poate fi stocat pe o perioada nedeterminata. Acest lucru este sustinut de doua fapte esentiale:

  • Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt pastrate la sau sub -190 grade Celsius, unde activitatea biologica inceteaza.
  • Alte tipuri de celule (precum spermatozoizii, de exemplu) au fost stocate timp de 50+ ani si au ramas viabile atunci cand s-au dezghetat.

25+ ani de stocare a sangelui de cord

Primul transplant de sange din cordonul ombilical a fost efectuat la Paris la 6 octombrie 1988. De atunci, peste 1 milion de unitati de sange din cordonul ombilical au fost colectate si depozitate in banci publice si familiale din intreaga lume. Procedura de recoltare a celulelor stem nu este deloc periculoasa si nici nu produce durere nici mamei sau fatului, afirma specialistii Life Solutions.

Stocarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical a inceput in 1994, odata cu infiintarea Centrului de sange din Centrul de sange din New York. Domeniul stocarii sangelui ombilical a crescut considerabil in ultimele doua decenii. Continuam sa aflam mai multe despre efectele pe termen lung ale crioconservarii asupra celulelor, ceea ce a dus la cresterea timpilor de stocare.

Vita34, banca germana care detine aproape jumatate din mostrele din Europa, are partener exclusiv pe teritoriul Romaniei pe Life Solutions.

Cel mai lung studiu pana in prezent, publicat in 2011 de catre Broxmeyer, a constatat ca celulele stem cyro-conservate timp de 22,5 ani au fost incorporate asa cum era de asteptat. Nu a existat o pierdere semnificativa de recuperare sau proliferare a celulelor stem.

Recoltarea de celule stem iti ajuta tot restul vietii

Specialistii Life Solutions incearc constant sa optimizeze procesarea celulelor stem din sangele ombilical, metodele de inghetare si stocare.

Folosesc echipament extrem de sofisticat, care a fost evaluat cu atentie si selectat pentru a oferi rezultate de inalta calitate.

Celulele pentru biorepositoriile Life Solutions au capacitatea de a obtine mai mult de 125.000 probe de sange din cordonul ombilical. Probele sunt stocate la -190 grade C in faza de vapori a azotului lichid.

recoltare celule stem

Alte surse de recoltare celule stem

Celulele stem din sange au fost folosite in principal din maduva osoasa, unde se dezvolta. In prezent, este posibila si filtrarea celulelor stem direct din fluxul sanguin. Prima metoda se numeste transplant de maduva osoasa, iar a doua metoda se numeste transplant de celule stem din sange periferic.

Organismul donatorului inlocuieste maduva osoasa donata sau celulele sanguine din sange pe cont propriu in cateva zile. Unii oameni se simt obositi in acest timp. Este foarte rar ca donatorii sa experimenteze complicatii grave dupa donarea celulelor stem, dar sunt posibile efecte secundare temporare minore.

Recoltare celule stem din maduva osoasa

Pentru a lua celule stem din maduva osoasa, intre 0,5 si 1,5 litri de maduva osoasa sunt indepartate din spatele osului pelvian (creasta iliaca) folosind un ac special. Cantitatea exacta este determinata de concentratia celulelor stem din maduva osoasa. Pentru a face acest lucru, acul trebuie sa fie introdus in diferite puncte ale osului. Celulele stem sunt apoi indepartate din maduva osoasa intr-un laborator si pregatite pentru transplant.

Indepartarea maduvei osoase este o procedura complexa. Donatorului i se administreaza o anestezie generala si, de obicei, petrece una pana la doua zile in spital. In primele cateva saptamani de la administrare, s-ar putea sa apara vanatai si dureri in cazul in care acul a fost introdus. Unii oameni au in principal dureri de spate temporare. Avand un anestezic este intotdeauna asociat si cu anumite riscuri. Si exista un risc de infectie de la procedura chirurgicala. Din aceste motive, celulele stem sunt in general luate din sange in zilele noastre.

Extragerea celulelor stem din sânge

Utilizarea celulelor stem periferice are avantajul că nu este nevoie de anestezie și nu trebuie să stați în spital. Sângele conține, de obicei, foarte puține celule stem, astfel că, timp de patru până la cinci zile înainte de efectuarea procedurii, se injectează un medicament subcutanat (subcutanat) o dată sau de două ori. Acest medicament este un factor de creștere cunoscut sub numele de GCSF (factor de stimulare a coloniilor de granulocite). Stimulează mișcarea mai multor celule stem din măduva osoasă în sânge.

După câteva zile, când sunt suficiente celule stem din sânge, sângele este luat dintr-o venă într-un braț și trecut printr-un tub într-o centrifugă specială numită mașină de afereză. Aici celulele stem sunt separate de sânge (un proces cunoscut ca afereza). Sângele se întoarce apoi în corp printr-un alt tub care intră într-o venă în celălalt braț. Afereza durează aproximativ două-trei ore. Procedura de înlăturare a celulelor stem din sânge se efectuează, de obicei, într-un cadru ambulatoriu. Cu toate acestea, pentru a obține suficiente celule stem din sânge, trebuie adesea repetat o dată sau de două ori în zilele următoare procedurii inițiale.

Avantajul recoltării celulelor stem din sânge în loc de din măduva osoasă este că nu necesită utilizarea unui anestezic general.

Dar pot să apară și efecte secundare. Medicamentul factorului de creștere poate provoca probleme temporare, cum ar fi dureri articulare, dureri de cap sau dureri osoase.

Recoltare celule stem din cordonul ombilical

O alta sursa posibila de celule stem este sangele din cordonul ombilical si sangele luat din partea copilului din placenta. Cu acordul parintilor, acest sange poate fi donat anonim unei banci publice de sange ombilical.

Este metoda recomandata si de specialistii Life Solutions. Deoarece aceste celule stem au o putere mult mai mare la nivel regenerativ. Totusi, trebuie mare grija cu aceste mostre, deoarece ele se pot culege doar o singura data.

O banca de celule stem din sangele ombilical se ocupa de a stoca sangele ombilical al copilului pentru uzul propriu. Pe baza cunostintelor stiintifice actuale, cu toate acestea.

Cele mai frecvente tipuri de cancer care afecteaza copii si adolescenti, cum ar fi leucemia, nu pot fi tratati cu propriile celule stem. Acest lucru se datoreaza faptului ca celulele stem care au fost luate la nastere au inclus deja celulele canceroase, care ar fi apoi transferate inapoi in organism.

Celulele stem recoltate din sangele ombilical sunt in prezent transplantate doar altor persoane.